Wellicht heb je de term al eens voorbij horen komen. New Adult. Een verwarrend genre dat ook wel een doelgroep genoemd wordt, maar waarvan tegenwoordig steeds meer boeken verschijnen. Zo ook de mijne.
Tijd om er wat dieper in te duiken!
Laten we beginnen bij het begin. Wat is het nou eigenlijk?
New Adult is eigenlijk ontstaan vanuit een behoefte. Er was al fictie voor volwassenen, waarin de hoofdpersoon in de levensfase na de 30 zit, of waarin de hoofdpersoon door een midlifecrisis ging. Er was ook al fictie voor jongeren (YA). Hierbij is de hoofdpersoon jong, tussen de 10 en 18. Echte coming-of-age verhalen, en mede dankzij Harry Potter ontdekte de wereld dat deze boeken ook leuk waren voor mensen van andere leeftijden.
Enter: New Adult. Er waren weinig boeken over de levensfase waarin men gaat studeren, begint met een eerste baan, leert omgaan met relaties en met het leven zelf. En dat terwijl dit juist zo’n vormende periode is!
Kort gezegd: millennials die op zoek gaan naar zichzelf, bewust of onbewust. En dat kan op veel verschillende manieren.
Wat hebben die NA boeken nu precies gemeen met elkaar?
Zoals gezegd, het gaat vaak over mensen in de leeftijdfase van 18-25/30 jaar. Het kan gaan over studenten, maar ook over iemand die afgestudeerd is en net begint met een eerste baan. Het kan ook zijn dat de hoofdpersoon al verder is op zijn of haar levenspad, maar emotioneel gezien nog wat ontwikkelingen moet doormaken. Vaak komt er ook heftigere thematiek aan bod.
Dat is iets anders dat veel NA-boeken met elkaar gemeen hebben, namelijk dat een centraal thema vaak de relatie tussen twee mensen is, met alle obstakels die daarbij komen kijken. Omdat het gaat om jonge mensen zijn ze soms pas net toe aan een eerste echte relatie, of hebben ze juist al wat leed uit het verleden te verwerken.
Het genre staat ook bekend om de expliciete inhoud (lees: seksscènes) die het bevat. Aangezien de (liefdes)relatie vaak centraal staat, is het een logisch vervolg dat de auteurs alles van die relatie willen laten zien.
Waarom is NA zo leuk om te lezen?
Allereerst: drama. Laten we eerlijk zijn, het is leuk om te lezen over drama in andermans fictieve levens. We willen de ruzie, de passie, de emotie. Omdat New Adult boeken vaak gaan over twee mensen die elkaar goed leren kennen, levert dat ook geheid wat problemen op. En daar smullen we van.
Die emotie is een goede tweede reden, want bij alles wat je leest ga je mee in de emotie. Dus als de hoofdpersoon verliefd wordt, word jij dat ook. Het is een emotionele rollercoaster en geeft ons de kans een ander leven te leiden dan dat van onszelf (maar ik zal eerlijk toegeven dat dit geldt voor elk boek 😉 )
Ook zijn New Adult boeken vaak niet te moeilijk geschreven. Gedachten en dialoog staan vaak centraal, maar je zult er geen ellenlange beschrijvingen van de vorm van een baksteen in tegenkomen. Deze auteurs weten cliffhangers vaak goed in te zetten en creëeren zo echte pageturners.
Oké, welk boek moet ik als eerst lezen?
Het mijne natuurlijk. De actrice in mij komt eind september uit, maar is nu al te reserveren.
Maar daarnaast komt er volgende week een blog met mijn favoriete NA-auteurs en zet ik de week erna wat Nederlandse NA-auteurs in de spotlight, dus daar kun je ook meer dan genoeg inspiratie mee opdoen.
Vertel! Had jij al gehoord van New Adult? Wat vind jij leuk aan het genre?
Laat het weten in de comments.