Ik heb een poging gedaan mijn eigen Nederlandse afkorting te verzinnen, maar alles klinkt altijd leuker in het Engels! ARC staat voor Advanced Reader Copy. Benieuwd wat een ARC-team dan is? Ik leg het uit.

Wat?

Een Advanced Reader Copy is een exemplaar van een boek dat beschikbaar is voor de verschijningsdatum. Dit kan zowel een digitaal bestand zijn, als een fysiek boek. In Nederland wordt dit ook wel een Vooruitleesexemplaar genoemd (VULE-team? Het klinkt gewoon niet lekker!) De Nederlandse vooruitleesexemplaren gaan eigenlijk alleen naar pers en bloggers.  ARCs zijn bedoeld voor de “gewone” lezer, maar met name fans.

Een ARC-team is dan ook een groep mensen die allemaal een gratis exemplaar krijgen van een nieuw uitgegeven boek voor de verschijningsdatum, in ruil voor een eerlijke recensie.

Het exemplaar wordt een paar weken voor de verschijningsdatum van het boek verstuurd en vaak wordt de lezer dan gevraagd om de recensie op de verschijningsdatum te plaatsen op enkele relevante websites. In sommige gevallen bevat het echte boek nog extra’s (zoals het nawoord) die niet in de ARC staan, waardoor veel fans er alsnog voor kiezen om ook het uiteindelijke boek te kopen.

 

Waarom?

Een belangrijke manier voor auteurs om meer bekendheid te krijgen en beter zichtbaar te worden, zijn recensies. Omdat het sommige auteurs gaat om succes op de lange termijn, geven ze met plezier wat gratis boeken weg in de ruil voor recensies, omdat die later meer verkopen op zullen leveren. Tevens is het een leuke manier om fans te bedanken en de kans te geven een boek vroeg te lezen.

Het is een win-win situatie, want doorgaans zullen mensen sneller een boek kopen waarvan ze zien dat veel mensen het leuk hebben gevonden – en tot slot geven de recensies potentiële kopers een goed beeld van wat voor soort boek het is – en dus of ze het leuk vinden!

De lezer krijgt een gratis boek, de auteur krijgt een recensie.

ARC-team