Amerikaanse e-books (romans) zijn vaak te vinden voor prijzen onder de vijf euro. Wanneer auteurs een actie hebben, maken ze die boeken meestal 99 cent. In Nederland betaal je voor een e-book vrij vaak tussen de vijf en tien euro, en een e-book van meer dan tien euro, is niet uitzonderlijk. Ik vraag me af waar dit prijsverschil vandaan komt. 

Na een snel onderzoekje op de website van onze blauwe bolle vriend wist ik dat van alle 38.600 e-books er zo’n 9.600 geprijsd zijn boven de 10 euro (april, 2017). Overigens, als je het alleen hebt over romans, zijn dit er maar 3.500 van de 19.500. Houd er rekening mee dat hier ook boxsets bij zitten. 

Iets meer dan 6.000 van de romans zijn geprijsd onder de vijf euro, echter, er was op dat moment een actie gaande waarbij meer dan 2.200 boeken afgeprijsd waren naar €4,99.

Ik weet wat je denkt. Sanne, alsjeblieft, kun je dit niet éven voor ons in een duidelijk, overzichtelijk grafiekje zetten?

* Op 10 april 2017 was er een actie gaande, waarbij zo’n 2.200 e-books afgeprijsd waren naar €4,99. Eigenlijk zou er dus nog 2.200 bij opgeteld moeten worden.

 

Ja. Dat kan ik. 

Bedankt universitaire opleiding.

Persoonlijk lees ik vrij veel in het Engels en ik denk dat het grotendeels te maken heeft met de prijs (en een beetje met het genre). Als ik een e-book zie voor meer dan vijf euro, haak ik eigenlijk al af. De enige boeken die ik koop voor meer dan vijf euro zijn de boeken van auteurs die ik steengoed vind of boeken die me worden aangeraden.

Ik besloot op Twitter te vragen wat voor anderen het prijslimiet was en dit was het resultaat:

Poll results

 

Het viel me op dat voor veel mensen de prijsgrens iets hoger lag dan voor mij (waarvan ik me afvraag of dit echt zo is, of al beïnvloed is door de markt), maar wat vooral opvalt is dat je een e-book echt niet duurder dan acht euro hoeft te maken als je wilt dat ‘ie goed verkoopt.

Waarom doen mensen dit dan toch?

Ik ben hier al een tijdje nieuwsgierig naar en heb wat theorieën, maar ben ook ontzettend benieuwd naar jullie ideeën.

 

Commercie

 

De eerste reden die meteen in me opkomt, is dat auteurs en uitgevers er graag veel aan willen verdienen. Het klinkt logisch. Als je meer geld wilt, verkoop je een product voor een hogere prijs. Ik licht straks toe waarom dat wellicht niet helemaal opgaat.

Hier wil ik nog noemen dat wanneer een boek via een gevestigde uitgeverij uitgegeven wordt, er natuurlijk veel partijen zijn die betaald moeten worden – om nog maar niet te spreken over alle advertentiekosten en kosten voor de plaatsingen van de boeken in fysieke winkels (want ja, daar betaalt een uitgeverij voor). In een grote, commerciële organisatie wordt meer uitgegeven en dus hebben ze meer geld nodig.

 

Kwaliteit

 

Het is een bekend fenomeen.  Wanneer iets erg goedkoop geprijsd is, wellicht goedkoper dan logischerwijs te verwachten valt, wordt er verondersteld dat de kwaliteit slecht is. Zeker in Nederland, waar auteurs die in eigen beheer uitgeven nog maar net (niet) serieus genomen worden, gaat dit op. Een e-book van een euro ‘zal wel slecht zijn’, anders was het niet zo goedkoop.

En het is ook te verantwoorden. Wanneer een auteur zichzelf al bewezen heeft, kan diegene nu eenmaal meer vragen voor boeken, omdat mensen weten dat de inhoud goed gaat zijn en ze er dus meer geld voor over hebben. Wellicht is dat een reden dat grote uitgeverijen hun e-books duurder prijzen, er vanuitgaande dat hun naam al fungeert als een stempel van kwaliteit.

Aan de andere kant vind ik persoonlijk dat wanneer auteurs zichzelf bewezen hebben en ze dus vrij veel verdienen aan hun boeken, het helemaal niet nodig is om de prijs te verhogen. Het enige wat je dan bereikt, is dat minder mensen je boek kopen, lijkt mij. Je verliest immers de groep lezers die er niet meer geld voor wil betalen dan voorheen en je naam moet wel heel veel waard zijn wil je dat kunnen opvullen met nieuwe klanten.

 

Kwantiteit

 

Persoonlijk denk ik dat kwantiteit belangrijker is. En dan heb ik het niet over de lezers, die meer boeken moeten kunnen kopen voor minder geld. Dan heb ik het over auteurs, die meer lezers kunnen aanspreken als hun boeken goedkoper zouden zijn. Er zijn altijd mensen die iets net te duur vinden en het wellicht wel zouden kopen als het boek een euro goedkoper zou zijn. 

Zeker als beginnend auteur ben ik van mening dat je beter wat aan de goedkope kant kan gaan zitten. En dan zeg ik niet dat iedereen hun debuutroman maar 99 cent moet maken, maar wel dat 12 euro voor een e-book van een onbekende schrijver je op de lange termijn niet veel goeds zal doen. Daarnaast is het ontzettend goedkoop om een e-book uit te geven en hoef je in principe alleen de kosten voor de omslag en de redactie eruit te halen (en als je het boek niet laat redigeren, ben ik van mening dat je al helemaal geen prijs van meer dan vijf euro zou moeten vragen 🙂 ).

 

Onderzoek

 Voor mijn afstuderen (in 2017) heb ik onderzoek gedaan naar wat mensen bereid zijn te betalen voor een boek en die informatie is er niet alleen om mij te helpen. Uiteindelijk hebben 2100 mensen mijn vragenlijst ingevuld en geven onderstaande grafieken dus best betrouwbare informatie. Of ik de enquête heb gesloten toen ik een mooi rond getal bereikte? Misschien.

 

De conclusie die ik hier vooral uit trek is allereerst dat veel mensen al bereid zijn om meer te betalen voor een e-book dan ik (wellicht al beïnvloed door de markt, maar wie weet), en daarnaast dat een lagere prijs altijd zorgt voor een groter bereik. De mensen die een boek ook wel voor tien euro zouden kopen, staan ook open voor een goedkoper boek. Maar is voor mensen vijf euro de max, dan zul je hen niet bereiken met een e-book van tien euro. Hetzelfde geldt voor een paperback, maar daarbij zijn de kosten ook een belangrijke overweging, evenals de manier van drukken. Hierbij zul je dus waarschijnlijk iets meer mee moeten nemen in de afweging wat voor jou überhaupt een haalbare prijs is om je boek(en) voor aan te bieden.

 

Again, it’s all about the goals

 

Ik zei het al eerder, als je een boek alleen uitgeeft omdat je je creatieve uitspatting te koop wilt zien bij een grote webwinkel, of wilt dat het een digitaal boek wordt, dan streef je andere doelen na. Maar ik denk dat wanneer je op de lange termijn wilt blijven uitgeven, het belangrijk is om strategieën te gebruiken die je gaan helpen op de lange termijn te blijven doen waar je van houdt.

In mijn mening gaat een e-book van tien euro je daar niet bij helpen.