Misschien komt het je bekend voor. Je werkt al weken, misschien maanden of jaren, aan een verhaal. Het is eindelijk af en het liefst wil je het van de daken schreeuwen. Uiteindelijk vertel je het aan een collega, of een kennis, of een vriend(in) en je krijgt die vraag. Die verschrikkelijke vraag, waar je op dat moment nog niet op voorbereid bent… ‘Waar gaat het over?’
Waarom die vraag zo verschrikkelijk is
Je hebt een verhaal geschreven, dus je bent sowieso een schrijver. Maar misschien ben je helemaal geen spreker. Iets op papier uitdrukken is iets heel anders dan een boodschap sprekend overbrengen. Je hebt misschien alvast de korte samenvatting voor op de achterflap geschreven (zelfs als je nog geen plannen hebt om het werk openbaar te maken) en doet een poging dit op te dreunen. Ik denk dat een van mijn antwoorden er wel eens zo uit is gekomen: ‘Nou. Ja, het gaat dus over een eh… meisje. En ze ontmoet een jongen en hij heeft krullen. Het speelt zich af in een grote stad. Oh ja, en haar broer is dood. En… nou. Dus dat.’
Krachtig toch?
Nee. Niet alleen beschrijft het ongeveer een kwart van alle boeken (ruwe schatting), het maakt totaal niet nieuwsgierig. En hoewel het niet zou moeten, uit deze paar stamelende woorden zullen mensen de conclusie trekken dat je niet kan schrijven, omdat je het niet kan zeggen. Het komt simpelweg niet zelfverzekerd over en als jij niet in je werk gelooft, waarom zou een ander dat dan moeten?
De grootste fout die je kunt maken
Als iemand vraagt waar het verhaal over gaat, is het misschien niet handig om meteen de clue op tafel te gooien, hoe trots je ook bent op je bedachte plot. Als je een thriller schrijft over een vrouw die op zoek gaat naar de moordenaar van haar partner – ik zeg maar wat – dan is het niet slim om meteen te vertellen dat de zus van de vrouw uit jaloezie die man heeft vermoord. Want waarom zouden ze je boek dan nog lezen?
De oplossing
Wellicht heb je wel eens gehoord van een pitch. Of zelfs van een elevatorpitch. Het is een beknopte presentatie van bijvoorbeeld een idee, die veelal in ongeveer 30 seconden tot 2 minuten gedaan wordt. De tijd waarin de lift van de onderste naar de bovenste verdieping gaat dus (bron: de meest betrouwbare op het internet: wikipedia.org). Soms kunnen het twee zinnen zijn, soms wat meer, afhankelijk van de getoonde interesse op het gezicht van je gesprekspartner.
Ik probeer nu voor ieder verhaal dat ik af heb en waar mensen me over zouden kunnen vragen, een pitch klaar te hebben. Zo kan ik ze kort en bondig vertellen waar het verhaal over gaat, voor wie het bedoeld is en wat de thema’s zijn. Als je dit overtuigend genoeg brengt, zullen ze er sneller vanuit gaan dat je schrijfkunsten ook goed zijn. En als je het goed doet, maak je ze zelfs nieuwsgierig naar het werk.
Tijd voor oefening. Zet jouw pitch in de comments en maak andere lezers nieuwsgierig naar jouw werk! Voeg gerust een link toe!