Boeken zijn er om je te vermaken, daarover kunnen we het denk ik eens zijn. Ze nemen je mee naar werelden die je zelf niet kunt betreden, op avonturen die je zelf nooit zou meemaken en ze stellen je voor aan personages die je niet tegenkomt.

Maar boeken leren je ook dingen. Persoonlijk ben ik van mening dat boeken de beste methode zijn om empathie te creëren bij kinderen. Als je een boek leest kruip je in het hoofd van de hoofdpersonages, leer je hoe ze denken. Je leert dat mensen anders kunnen denken dan jij. Je leert dat als iemand onbeleefd tegen je is, dat wellicht komt omdat ze zelf met een probleem zitten. Je leert dat mensen niet altijd zeggen wat ze denken, dat het het waard is om ze beter te leren kennen.

Sommige boeken leren je meer dan empathie. Of het nou fictie of non-fictie is, boeken staan vol met wijsheden die de auteurs vergaard hebben, zowel bewust als onbewust.

Daarom in deze blog: een top 5 van boeken die op wat voor manier dan ook invloed hebben gehad op mijn leven (in willekeurige volgorde).

Mocht je één van de boeken in die lijstje willen kopen, de titels bevatten affiliate links. Koop het boek via de link en ik krijg geld! Win-win? 🙂 


1. Half-Blood (Covenant #1) – Jennifer L. Armentrout
Hoewel ik altijd van lezen heb gehouden, is het Jennifer L. Armentrout die me aan het binge-lezen heeft gekregen. De Lux-serie en de Covenant-serie heb ik in recordtijd uitgelezen en nog steeds denk ik vaak terug aan beide reeksen. Haar manier van schrijven trekt je in de wereld waarover je leeft, de romantische banden worden langzaam opgebouwd en Jennifer is niet bang om in haar boeken het begin van het einde van de wereld te starten. Zwaar onder de indruk ging ik meer boeken als deze zoeken en ik was nooit meer hetzelfde.

2. Tragic (Rook & Ronin #1) – J.A. Huss
Ik ben niet snel ‘fan’ van iets, maar al jaren volg ik J.A. Huss met fascinatie, en dat begon met dit book. Ze schrijft over personages met trauma’s, over mensen die dingen achterhouden, over de relatie tussen mensen… Haar boeken zitten vaak op het randje van wat nog sociaal geaccepteerd wordt (en zetten vaak grote stappen over die grens heen), maar stuk voor stuk slepen ze mee. Dit was ook mijn eerste kennismaking met het genre New Adult, en vaak inspiratie voor mijn eigen verhalen.

3. Busy – Tony Crabbe
Net als iedereen blijf ik graag bezig. Werk, studie, sport, hobby’s, vrienden, familie… Zo veel te doen… Maar soms is het goed om een stap terug te doen, om juist minder te doen! Dit boek heeft me doen inzien dat constant op je telefoon zitten alles behalve productief is. Dat juist in die momenten waarop je je verveelt, je het meest creatief bent. Mindblowing.

4. Keep on running – the highs and lows of a marathon addict – Phil Hewitt
Hardlopen is een van de sporten die me regelmatig op de schouder tikt en vraagt of ik het me nog herinner, omdat ik het zó fijn vind. De natuur in en buiten rennen, al is het maar een paar kilometer, voelt ontzettend vrij. Combineer dat met mijn favoriete playlist en je zou er zo verslaafd aan raken… Nu ben ik nog mijlen ver van ooit een marathon rennen, maar dit boek was zo inspirerend! De auteur beschrijft de verhalen van zijn marathons levensecht en gaf me het gevoel dat ik erbij was. Zoek je motivatie om te rennen, dan is dit het boek voor je. Het was het in ieder geval wel voor mij!

5. The subtle art of not giving a f*ck – Mark Manson
Dit is het eerste audioboek dat ik ooit heb geluisterd en wat was het een succes. Niet alleen heb ik gelachen om disappointment panda (maar hij was wel hilarisch), ik heb ook hele wijze lessen geleerd. Zoals: je kunt wel iets willen in het leven, maar een betere vraag is wat je bereid bent ervoor op te geven. Er is een reden dat dit boek zo populair is geworden – het is wijs en inspirerend. Er komt een dag dat ik dit boek opnieuw ga lezen – of luisteren – en dat zeg ik niet vaak!

6. Fixed on you (Fixed #1) – Laurin Paige
Zoals ik al zei, ik lees boeken niet vaak opnieuw. Dit boek is de uitzondering geweest. Het is één van de weinige boeken die ik opnieuw heb gelezen en dat kwam omdat ik deze serie zo goed vond. Het is een New Adult boek waarin de psychologie van beide hoofdpersonen ontzettend goed is uitgewerkt en goed op elkaar aansluit. En als een auteur in een derde boek een bom laat vallen die eigenlijk in het eerste boek al was aangekondigd, ben ik blijkbaar het type dat het boek dan opnieuw moet lezen, op zoek naar de hints die er vast en zeker waren. Dit boek is honderd procent gericht op de relatie tussen deze twee mensen – en die relatie is fascinerend.

7. Big Magic – Elizabeth Gilbert
Na het lezen van dit boek besloot ik dat ik van nu af aan álles moest lezen dat Elizabeth Gilbert schrijft. We kennen haar natuurlijk van Eat, Pray, Love, maar in dit boek (non-fictie) onderzoekt ze het creatieve leven. Lange tijd was mijn doel om geld te verdienen met het schrijven, maar door Big Magic ben ik in gaan zien dat het oneerlijk is om mijn creativiteit die druk op te leggen. Dat ik mijn creativiteit juist moet ondersteunen op alle mogelijke manieren – en ja, soms door op veel andere manieren geld te verdienen om tijd en ruimte te hebben voor het creëren. Life-changing en een must-read voor alle schrijvers. ALLE schrijvers. Vraag het boek maar voor je verjaardag als je het niet wilt kopen, je moet het lezen 🙂

8. 4 Pillar Plan – how to relax, eat, move, sleep your way to a longer, healthier life – Dr. Rangan Chatterjee
Deze fantastische man heb ik ontdekt toen Calm een masterclass van hem had. Hij maakt gezondheid zo simpel en geeft handvaten om in je dagelijks leven meer te doen om gezonder te zijn. Hij is een huisarts die er klaar mee was om mensen medicijnen te geven om hun problemen op te lossen zonder te kijken naar waar die problemen vandaan kwamen. Wil je inspiratie om met je gezondheid aan de slag te gaan of gewoon een paar tips opstrijken, dan raad ik je het boek aan. Of zoek de beste man gewoon op op youtube of podcasts. Een zee aan wijsheid!

Dat was het! Het was eerst een top 5 en toen kon ik niet kiezen en wilde ik er een top 10 van maken, maar het bleek dat er maar acht boeken waren die ik echt in dit lijstje wilde zetten.

Ik raad ze stuk voor stuk aan en hoor het heel graag als je ook één van deze boeken hebt gelezen – en wat je ervan vond!