Ik ben al een tijdje met enige regelmaat naar podcasts aan het luisteren en besloot onlangs dat een audiobook dan niet zo verschillend meer is. Ik wilde het een kans geven. Nu zie ik het nog steeds niet zitten om een roman aan te horen, maar boeken over persoonlijke ontwikkeling leken me wel geslaagd in dit format. Ik koos voor The Subtle Art of Not Giving a F*ck.

 

Persoonlijke ontwikkeling

Het is iets waar ik altijd veel mee bezig ben. Ik haal graag het beste uit mezelf en ben geïnteresseerd in oude en nieuwe manieren om dit te doen. Ik las er altijd veel boeken over, keek graag naar Youtube filmpjes en klikte alle relevante blogs aan.

Inmiddels is het als zoeken naar een boom in een bos om nog nieuwe content te vinden, want veel auteurs  herhalen zichzelf of anderen. Die herhaling is niet altijd vervelend – soms is het juist een fijne opfrisser – maar het gebeurt niet héél vaak meer dat een bron me iets vertelt wat ik nog nooit heb gehoord.

 

De audio

Ik vrees dat ik met dit eerste audiobook verpest ben voor alle anderen, want de man die het voorlas was echt fantastisch. Het klonk alsof hij me het hele verhaal persoonlijk vertelde: zijn stem had emotie, hij gebruikte stemmetjes bij verschillende personages en wist grapjes op precies de juiste manier te vertellen. Het voelde niet als voorlezen en dat maakte dat het een fijne luisterervaring was.

 

Lachen op straat

Ik wandel regelmatig en tijdens het beluisteren van dit boek liep ik voor een groot gedeelte op straat. In de zon. Vooral het begin was echt hilarisch. Ik liep constant met een glimlach rond en heb zelfs een paar keer hardop gelachen. Ik hoop dat ik mensen heb aangestoken met mijn vrolijkheid.

Hoewel de content al goed was, maakte de stem het echt af. Ik ben van plan vaker naar dit boek te luisteren, omdat er vele lessen in zitten, waarbij herhaling geen vervelend aspect zal zijn. Het werd vooral echt heel grappig verteld.

Een onderdeel van die hilariteit was het personage Disappointment Panda dat de auteur in het leven heeft geroepen. Het is een soort superheld die langskomt om iedereen uit hun waanideeën te halen. Prima held dus. En het stemmetje dat hij erbij deed – haha!

 

 

Al met al vond ik dit een heel geslaagd boek. Het luisteren was hoogst amusant en de lessen vervelen nooit. De auteur gebruikt een fijne insteek, waarvan ik denk dat je er op elk punt in je leven wel iets aan kunt hebben.

The subtle art of not giving a f*ck