Inmiddels heeft The Black Sheep Indie haar deuren dicht gedaan, maar het inspirerende interview laat ik staan. 

Onlangs heb ik contact gezocht met Simone van The Black Sheep Indie om haar te vragen wat de mogelijkheden waren voor een e-book in haar webshop. Ze gaf duidelijk en uitgebreid antwoord en inmiddels hebben we een hele goede samenwerking. Nadat ze mij heeft geïnterviewd om me voor te stellen aan haar lezers, is de beurt aan haar.

Wat is The Black Sheep Indie?

The Black Sheep Indie is een self-publishing platform dat een plek biedt voor zelfstandige auteurs om in eigen beheer een e-book uit te geven. Zonder kosten. Zonder risico. Daarnaast ondersteunen ze op het gebied van Marketing en PR. Simone heeft me zelf eens toevertrouwd dat het de bedoeling is dat het stukken leuker wordt om te verkopen bij The Black Sheep Indie, dan bij bijvoorbeeld een bol.com. Aangezien bol.com echt geen startende auteurs zal helpen met het uitgeven van hun werk, denk ik dat ze daarin al zeker geslaagd is.

“Het doel van The Black Sheep Indie is om het voor iedereen mogelijk te maken om hun werk te publiceren en schrijvers zoveel mogelijk te ontlasten, zodat ze zich bezig kunnen houden met wat ze echt leuk vinden: schrijven!”

 

Waarom The Black Sheep Indie?

“Het idee voor The Black Sheep Indie is ontstaan, een jaar nadat ik te horen had gekregen dat ‘schrijven nu eenmaal niet voor iedereen was weggelegd’.” Simone werkte als freelance tekstschrijver voor verschillende bladen en had al meerdere keren met haar naam in de tijdschriften gestaan. Dat maakte haar ongelofelijk trots.

Ze had echter moeite om haar tone of voice aan te passen aan dat van het tijdschrift, met als resultaat dat ze buiten de boot viel. Misschien was schrijven toch niets voor haar en had ze het niet in de vingers. “Dat was dus ook wat ik te horen kreeg van de hoofdredacteur van een bekend roddelblad. Alleen was zijn manier om dat te zeggen iets directer dan ik (als Limburgs meisje) gewend was.”

Na deze confrontatie (die mij overigens erg doet denken aan een zekere Rory en Mitchum uit je-weet-wel-welke-serie), besloot Simone om helemaal niet meer te schrijven. Ze begon met een goed alternatief: lezen. Zo stuitte ze op het e-book van Ann Handley, Everybody Writes (amazon, bol.com). Daarin zegt de auteur in feite dat iedereen kan schrijven en dat niemand zich daarvan moet laten weerhouden. Dat was voor haar een reden geweest om zelf uit te geven.

 

Omslag

“Er ging een lampje aan. Zelf je werk uitgeven… Ik kon mijn werk zelf gaan uitgeven en een publiek zoeken dat bij mijn tone of voice paste!”

Tijdens een Masterclass “Self Publishing” kwam ze al snel tot de conclusie dat je als zelfstandig auteur behoorlijk veel zelf moet kunnen doen, met name op het gebied van marketing en verkoop. “Ik hoorde in de zaal mensen lichtjes naar adem snakken en een paar bubbels barsten. Een paar mensen fluisterden teleurgesteld: ‘nou, dan houdt het voor mij dus op…’ Het was zo verdrietig om die teleurstelling te zien.”

Maar bij Simone zorgde dit voor een nieuw brandend lampje. Want was dit niet precies waarvoor ze gestudeerd had? Door haar studies in Marketing Management, Consumentengedrag en e-business heeft ze altijd al een voorliefde gehad voor wat er online gebeurt en is ze nieuwsgierig geweest naar waarom mensen kopen. “Dat in combinatie met mijn eigen schrijfambities en opleiding aan de Schrijversacademie zorgde voor een concept waarbij ik anderen ga helpen om hun schrijfdroom waar te maken. Ik richt me op zelfstandige auteurs, mensen die geloven in hun eigen kracht als schrijver en mensen die net als ik wel eens teleurgesteld zijn geweest omdat anderen hun werk niet goed genoeg vonden. Ik ga de zwarte schapen een kans bieden!

 

Dus het idee was er. Maar hoe ben je dan begonnen?

“In alle eerlijkheid, mijn eerste idee was om een boekwinkel te openen, waar alleen boeken van zelfstandige auteurs verkocht zouden worden. Het liefst wilde ik die boeken ook zelf drukken, met de gedachte om het uitgeven van boeken nog toegankelijker te maken. En met die boekwinkel wilde ik een creatieve meeting-point creëren waar mensen samen konden komen om te schrijven, lezen, filosoferen en uitgeven.”

Simone kwam er echter al snel achter dat de kosten voor zoiets nog niet te overzien waren en het drukken van boeken was niet iets wat ze met een LOI opleiding zou kunnen leren. “Het is echt een ambacht.”

 

Online

Wat wel kon, was een online boekenwinkel. Maar The Black Sheep Indie is meer dan slechts een webshop. Het is een plek waar ervaringen en tips gedeeld kunnen worden. Alles om de zelfstandige auteur te ondersteunen. “Om het online concept kracht te geven en om kosten voor startende schrijvers te drukken, is er gekozen om enkel e-books uit te geven. De e-book markt is enorm aan het groeien en er zijn veel voordelen aan e-books (zo mag je bijvoorbeeld spelen met de prijs, iets wat bij fysieke boeken niet kan vanwege de Wet op de vaste boekenprijs). Het is een aantrekkelijke keuze voor schrijvers.”

The Black Sheep Indie zit nog in de start-up fase, maar Simone merkt nu al hoe het schrijven leeft onder de mensen. Er wordt erg positief gereageerd op het concept. “In de korte maanden dat we begonnen zijn, hebben al twee Indies zich aangemeld, zijn er allerlei onderhandelingen bezig met potentiële Indies en heeft Schrijven Online een geweldig interview met The Black Sheep Indie geplaatst.”

 

De toekomst

Simone ziet de toekomst van The Black Sheep Indie heel positief in. “Ik ontmoet bijna dagelijks mensen die zeggen dat als er iets is wat ze graag zouden willen doen, het wel het uitgeven van een boek is. Ze zien er alleen tegenop omdat het moeilijk lijkt.” Simone wil mensen laten zien dat ze het echt zelf kunnen en die moeilijkheden wegnemen. “En als je het niet alleen wilt doen, is The Black Sheep Indie er om je te helpen. Ook als het alleen gaat om een plek te hebben waar je je e-book kan verkopen.”

 

Simone’s droom om een boekenwinkel speciaal voor zelfstandige auteurs te openen blijft bestaan en ze hoopt binnen vijf jaar zo’n platform neer te zetten dat ze niet alleen online, maar ook offline haar boodschap kan verspreiden: schrijven is nu eenmaal voor iedereen weggelegd!

 

Tot slot, wat is jouw number one advies voor startende schrijvers?

“Laat je door niets of niemand vertellen dat schrijven een gift is. Jij hebt een verhaal, jij hebt een ervaring en jij hebt iets dat niemand anders heeft. Voor iedereen is een markt, je moet die markt alleen weten te vinden. Dat is precies waar The Black Sheep Indie je mee kan helpen. Dat gezegd hebbende, sta altijd open voor feedback. Schrijven is geen gift, maar goed schrijven is oefenen. Durf te vragen om feedback, bepaal wat je ermee doet en ga ervoor. Power to The Black Sheep!