Het verhaal van hoe ik bij dit boek kwam, is al een mooi stukje proza an sich. Het is het verhaal van een gevalletje doorklikken-op-youtube-tot-je-opeens-op-een-ander-stuk-internet-beland-bent. Dit is hoe het ging:

De ontdekking

Toen ik in de fase zat waarin ik wel eens originele dingen met mijn haar wilde doen, zwichtte ik ook voor de handige tutorial filmpjes waarin een chick met haar dat langer, glanzender en steviger was dan dat van alle kijkers mooie kapsels bij zichzelf creëerde. De naam van het kanaal was Luxy Hair – overigens dacht ik dat het Lux was, dus of ik zit fout, of ze hebben in de loop van de jaren hun naam veranderd.

Zoals dat gaat met het internet klikte ik eerst door naar video’s van een van de makers van het kanaal, vervolgens kwam ik uit op het kanaal van haar man. Dat is dus Alex Ikonn, en in een vroeger tijdperk vond ik wat hij te vertellen had relatief interessant (nu kletst ‘ie vooral over z’n baby) en hij besprak ooit eens zijn top zoveel boeken over persoonlijke ontwikkeling. Één ervan was… je raadt het al: Linchpin.

Lang verhaal kort, dit boek staat al een tijd in mijn boekenkast (oké, ligt in een hoek op de vloer want ik heb momenteel geen boekenkast) en ik las hem eindelijk.

 

De boodschap

Het idee van het boek is interessant. Het komt er op neer dat men vroeger vooral hoopte dat als je zelf loyaal bent aan een bedrijf, het bedrijf jou vervolgens voor eeuwig in dienst houdt – iets wat niemand in de hedendaagse maatschappij echt nog lijkt te willen. Het geeft tips om jezelf onvervangbaar te maken, wat in feite neerkomt op zoveel mogelijk leren en iedereen in je bedrijf leren kennen zodat je de kennis en connecties hebt om te blijven. Iemand die onmisbaar is, is dus een… Linchpin! Uiteraard werden er meer wijsheden gegeven en ik heb er oprecht wel iets van opgestoken. De belangrijkste boodschap is echter: blijf nergens als je er niet kunt leren of er niets meer uithaalt (inclusief plezier!) en wil je wel blijven, doe dan ook gewoon je best.

 

Herhaling

Het boek bevat echter wel constant dezelfde boodschap en heel veel herhaling. Het is een goed boek om af en toe een stukje uit te lezen om de boodschap op meerdere momenten te horen op net een andere manier, maar absoluut geen aanrader om aan één stuk door te lezen.

 

Ik geef het boek nul sterren, want ik doe niet aan sterren.

 

Linchpin - Seth Godin