Nee, lees het nog even goed. Er staat niet gepensioneerd, maar gepassioneerd. En dan heb ik het ook niet over mensen die rondlopen met een passie en er niets mee doen. Ik heb het over die mensen die een passie hebben, daar een droom aan koppelen, die droom omzetten in een doel en het doen.

Er wordt vaak rondgestrooid met quotes zoals ‘leef je mooiste leven’, ‘leef vanuit je passie’ en ‘maak van je hobby je beroep’. Heel inspirerend allemaal, maar ook doodeng.

 

Kritiek

Het moment dat je de hobbykast uitkomt en die hobby (in dit geval schrijven) omtovert tot je passie, tot iets wat je deelt met de wereld, is iets waar je goed over na moet denken. Het is namelijk vergelijkbaar met wat er gebeurt wanneer je heel groot “bekritiseer me” op je hoofd schrijft. Je vraagt mensen om je werk te lezen en daarmee vraag je om kritiek op iets wat je nauw aan het hart gaat. En aangezien niet iedereen gespecialiseerd is in feedbackregels – zoals bijvoorbeeld de sandwich methode – wordt dit niet altijd op de meest opbouwende manier gebracht.

 

Falen of opgeven?

Doen wat je écht wil, is eng. Omdat het je de kans geeft écht te falen. Als je iets doet waar je hart niet aan te pas komt en het gaat mis, dan is dat niet zo erg. Dan kun je het bagatelliseren. Dan kun je het van je afschudden en doorgaan.Maar als je een echte poging doet en keihard probeert om je dromen waar te maken en je faalt… Dat is hartverscheurend.

Ik heb daarom goed nieuws voor je. In mijn ogen bestaat falen niet. Er bestaat alleen opgeven. Oké, als het je doel is om de nieuwe president van de USA te worden, moet je je misschien iets realistischer opstellen (hoewel we inmiddels allemaal weten dat blijkbaar iedereen president kan worden), maar als je een realistisch doel hebt, blijf je er gewoon net zo lang aan werken, tot je het bereikt hebt.

 

Kwestie van geluk

Ik vroeg mijn broer laatst – grappend – of hij dacht dat ik het ging maken als auteur. Zijn antwoord was genuanceerder, maar kwam neer op: ‘Misschien. Als je geluk hebt.’ Ik denk echter dat het niets te maken heeft met geluk. Het heeft te maken met inzet, doorzettingsvermogen en toewijding. Want ik ga net zo lang door totdat ik mijn doelen heb bereikt en wanneer (niet als) dat gebeurt, stel ik nieuwe doelen. En dan werk ik me opnieuw in het zweet om die te bereiken. Een heerlijke, vicieuze cirkel.

Wat denk jij? Denk je dat het mogelijk is om te falen of geloof jij in het maken van je eigen geluk?