Start een schrijf-RPG

Als er iets is dat ervoor heeft gezorgd dat ik mijn meters heb gemaakt in het schrijfvak, is het dat ik tijdens mijn studietijd jarenlang heb geschreven aan een online RPG. En dan bedoel ik echt jarenlang. Volgens mij bijna een decennium. Wauw.

 

WAT IS EEN RPG?

Ik hoor je denken, wat is een RPG? Het is namelijk helemaal niet bij iedereen bekend, maar ik vind dat dat wel zou moeten! Ik heb hier zó veel plezier aan beleefd en dat wil ik ook voor jullie. RPG staat voor Role Playing Game. Het wordt ook wel gebruikt om games te omschrijven waarbij je speelt vanuit een personage, maar ik zal kort uitleggen wat een schrijf-RPG is.

Het idee is dat je samenkomt op een online forum en daar met z’n allen aan een verhaal werkt. Iedereen heeft z’n eigen personage en mag niet over de personages van de ander schrijven. Daarnaast zijn er een aantal bijpersonages waar iedereen over mag schrijven. De setting is bijvoorbeeld een huis waar iedereen woont. Zelf kun je een heel levensverhaal verzinnen en uitwerken voor je eigen personage, maar wat een RPG nu juist zo leuk maakt is dat je op elkaar reageert en elkaars hulp gebruikt om het verhaal te laten vorderen.

Bij een RPG gaat het niet om kwaliteit. Er wordt geen feedback gegeven op elkaars stukken en er wordt niet gekeken naar hoe het geschreven is. Het gaat om de creativiteit. Het is de ultieme manier om je fantasie te gebruiken en als je besluit dit te proberen, dan zul je zien dat het verhaal op een gegeven moment zijn eigen leven gaat leiden. Om het interessant te houden kan er veel gebeuren en zal er vaak genoeg drama plaatsvinden. De focus ligt vooral op de interactie, maar dit verschilt ook weer per RPG.

Het is ideaal om met een stuk of vijf man een RPG te starten. Met meer wordt het misschien te overweldigend en met minder ben je erg afhankelijk van de anderen om ook stukken te plaatsen. En die stukken zijn soms een paar regels en soms drie a4-tjes, afhankelijk van wat er gebeurt in het verhaal en waar je als schrijver zin in hebt.

Ik zal hier een aantal voorbeelden geven van hoe een RPG eruit kan zien en geef je tips over het vinden van mensen die dit met je willen doen! Lijkt het allemaal heel overweldigend? Scroll dan door naar beneden om te zien hoe ik je kan helpen het behapbaar te maken!

Wat zijn de vereisten?

Oké, er zijn niet echt vereisten behalve tijd. Maar er zijn wel een paar dingen die het schrijven van een RPG extra leuk maken, dus die som ik even voor je op.

  • Het is fijn als je allemaal ongeveer één keer per dag iets kunt plaatsen (dat noem je posten). Het liefst soms ook vaker, maar af en toe minder vaak is natuurlijk ook oké. Laat dit je echter niet afschrikken, want posten betekent helemaal niet dat je elke keer hele lappen tekst schrijft! Ik licht het zo bij de voorbeelden toe.
  • Een RPG werkt het beste als je het doet met mensen die een beetje hetzelfde niveau qua schrijven hebben. Het hoeft helemaal niet, maar dit is wel iets wat ervoor zorgt dat mensen het meestal langer leuk vinden.
  • Zoals gezegd, het gaat niet om kwaliteit maar om produceren. Om samen te werken aan een verhaal. Daarom is de RPG ook niet de plek om elkaar op fouten te wijzen en daarmee de drempel om te posten te verhogen.
Met wie doe ik dit?

Uitstekende vraag, ik ben blij dat ik hem aan mezelf stelde. Het schrijven van een RPG kan met iedereen die het ook leuk lijkt. Toen ik vroeger begon werd er ooit een oproepje op  een forum geplaatst, maar dit was nog voordat social media zo groot was. Je kunt een oproepje op social media zetten of in een Facebookgroep met andere Facebookgroep. Plaats vooral ook een berichtje onder deze pagina als je geïnteresseerd hebt maar nog geen groepje hebt, wellicht vindt iemand je dan. Of misschien heb je al wat schrijfvrienden die wellicht geïnteresseerd zijn. Als het je leuk lijkt, ga dan zelf op zoek naar mensen! Ik help je graag, daarover vertel ik je onderaan deze pagina meer.

Hoe ziet dit er praktisch uit?

Ik zit vol met goede vragen vandaag. Hoe het werkt is als volgt. De beste manier om dit op te zetten is een ouderwets forum waar je verschillende topics maakt. Het hoofdtopic is natuurlijk DE RPG, waarin alles gebeurt. Hierin mag ook niets anders geplaatst worden dan het verhaal.

Daarnaast maak je nog extra topics, bijvoorbeeld één met belangrijke informatie waar je telkens dingen aan toevoegt die je moet onthouden, zoals grote gebeurtenissen of omschrijvingen van locaties. Ook komt er natuurlijk een topics voor de personages, waarin je je personage voorstelt (met een foto van een of andere Hollywoodster) en waarin je bijhoudt wat er onthuld wordt over je personage zodat alles op één plek staat. Maak hier niet een heel karakterdossier van, maar laat het in de RPG gebeuren en voeg het toe als het nuttig is te onthouden. Tot slot komt er nog een topic voor de bijpersonages met soortgelijke informatie.

Naast het forum kun je een gezamenlijke chat aanmaken op een platform dat voor jullie het beste werkt, waar je over de RPG kunt kletsen en kunt vragen wanneer mensen weer willen posten. Soms zul je misschien een keer een keer een lange post schrijven, maar er zullen ook genoeg gesprekken zijn met andere personages waar je om de tien minuten weer iets hebt geplaatst en input van de ander nodig hebt.

Wat zijn de regels?

Om alles in goede banen te leiden zijn er natuurlijk een paar regels nodig.

  • Schrijf in de derde persoon, verleden tijd.
  • Noem in élke post minstens één keer de naam van je personage.
  • Je mag niet meerdere keren achter elkaar posten. Is er niemand anders die tijd heeft en wil jij nog meer schrijven, pas dan je al geplaatste post aan. Laat het je groep wel weten!
  • Het is verboden te schrijven over iemand anders’ personage. Je mag schrijven over je eigen personage en over bijpersonages.
  • Als er twee posts tegelijk geplaatst worden die tegenstrijdig zijn of niet samen kunnen gaan, geldt de eerste post. Vaak betekent dat helemaal niet dat de andere post verwijderd moet worden, maar het begin ervan moet dan wel aangepast worden zodat het weer aansluit bij het verhaal.
  • Zeg het in de groepschat als er gepost is, zodat de rest weet dat ze weer kunnen reageren of in ieder geval weer iets te lezen hebben. Ben je bezig met een lange post en wil je die graag meteen laten volgen op de laatst geplaatste post, laat het je groep dan ook even weten zodat zij niet voor niets zitten te schrijven.
Heb je nog meer tips?

Uiteraard.

  • Ga altijd mee in de verhaallijn van de ander. Als iemand heeft geschreven dat een personage ziek is en ze staan in jouw post vrolijk te dansen, dan ga je niet mee in wat er al geschreven is. Het is niet de bedoeling dat er verschillende realiteiten ontstaan, je schrijft allemaal in dezelfde wereld.
  • Daarop aansluitend, ga nooit in tegen het karakter van een personage. Als je bedacht hebt dat er een verlegen jongen is en die staat opeens uitbundig te dansen, dan is diegene waarschijnlijk dronken én met een goede reden. Zorg dat je verhaal logisch is!
  • Verras elkaar! Laat opeens een onbekend personage opduiken die een van jullie personages aanspreekt alsof ze elkaar kennen en laat de ander daar een verhaal bij bedenken, bijvoorbeeld.
  • Ga onderlinge relaties aan. Nu zeg ik niet meteen dat iedereen maar verkering moet krijgen, maar het is wel leuk als je de vriendschappen (en soms ook de drama of ruzie of romantiek) opzoekt.
  • Bedenk globaal je eigen verhaallijnen en ideeën, maar ga ook mee in die van een ander. Je schrijft samen, niet allemaal je eigen verhaal.
  • Overleg niet met elkaar wat er allemaal moet gebeuren – láát het gebeuren. Nogmaals, verras elkaar.
  • Iedereen mag een bijpersonage introduceren. Ook is het handig om een of twee bijpersonage ín het huis zelf te laten wonen, zodat je altijd de dialoog met iemand aan kunt gaan en zodat ze iets kunnen toevoegen aan de dialoog met anderen.

VOORBEELD

Je vraagt je inmiddels vast af hoe zo’n RPG er dan uit komt te zien. Daarom licht ik het toe aan de hand van enkele opvolgende voorbeelden.

Schrijver 1 post:

Het was zondagochtend toen de zonnestralen Anna langzaam wekten en ze rekte zich gapend uit. Ze glimlachte en dacht meteen terug aan het feestje van de avond ervoor, maar toen ze het gebons in haar hoofd waarnam verloor ze haar glimlach. Ze had paracetamol nodig, en wel nu. Met moeite trok ze haar badjas aan en slofte de gang op, de trap af. Eenmaal beneden nam ze in de keuken plaats met een glas water en nadat ze twee paracetamol had genomen, staarde ze nietsziend voor zich uit. 

Dit is een duidelijke uitnodiging voor een dialoog. Het personage zit klaar om aangesproken te worden.

Schrijver 2 post:

Tijdens het feest gisteravond was Robert al vroeg naar huis gegaan. Hij kon niet stoppen met denken aan het tentamen dat hij maandag zou hebben, dus stond hij vroeg op om te studeren. Het was nog maar tien uur, maar hij had de samenvatting al van begin tot eind gelezen en vond het tijd voor een pauze. Toen hij de keuken inliep zag hij Anna aan tafel zitten in haar badjas.
‘Goedemorgen! Jij ziet eruit alsof je een kater hebt.’

Het is duidelijk dat het personage van schrijver 1 Anna is en het personage van schrijver twee Robert. Dat betekent dat ze dus niets nieuws over het andere personage mogen schrijven! Dat noem je Godmodden en is ten strengste verboden 🙂 

Schrijver 1 post:

‘Waarom drink ik altijd zoveel?’ kreunde Anna toen Robert haar vroeg of ze een kater had. ‘Elke keer weer neem ik me voor om minder te drinken, maar dan toch… Heb ik echt op een bar gedanst gisteravond?’
Op dat moment kwam een bezwete Johan de keuken inrennen en zonder de anderen te groeten sprintte hij naar de wasbak, waar hij onder de kraan ging hangen om de watervoorraad van zijn lichaam aan te vullen.
‘Jij ook een goedemorgen,’ lachte Anna hoofdschuddend.

Johan is een bijpersonage, anders had schrijver 1 er niet over mogen posten. Dat betekent dat schrijver twee nu verder kan gaan met de acties van Johan en ook antwoord kan geven op de vraag van Anna. Op deze manier ontstaat er steeds meer interactie tussen alle personages!

Het kan ook gebeuren dat er nu een derde schrijver online komt en tijd heeft om te schrijven. Die kan zich bij dit gesprek voegen, maar als schrijver 1 op dat moment net weg moet en ze willen verder met posten, kun je ook een tijdsprong maken. Dit geeft helemaal niets! Het gaat erom dat je lekker door kunt schrijven, dus als het verhaal niet op een cruciaal punt is, kun je de boel soms een beetje manipuleren.

Schrijver 3 post:

Elke zondagochtend werd Lisa weer verwacht bij haar ouders voor het traditionele zondagochtend ontbijt, maar de dag na een feestje was dit altijd extra moeilijk. En nu ze net een paar maanden studeerde en de mensen in haar huis beter leerde kennen, waren er steeds meer feestjes. Ze moest moeite doen haar ogen open te houden terwijl haar moeder haar alles vertelde over de moestuin die het dit jaar heel goed deed en toen het eindelijk middag werd, maakte ze zich met een smoesje uit de voeten. Net als Robert had Lisa ook maandag een tentamen en hoewel haar smoes van studeren de waarheid was, wist ze ook al dat ze vanmiddag helemaal niets meer gedaan zou krijgen. Toen ze eenmaal thuis was liep ze naar boven en klopte op Roberts deur, benieuwd hoe het studeren hem verging. 

Nu kunnen schrijver 2 en 3 dus samen verder posten. Als twee anderen echt nog in gesprek zijn en dat af willen maken zijn tijdsprongen een beetje onbeleefd, maar in deze situatie kan het prima.

 

Ik hoop dat dit een beetje weergeeft hoe een RPG eruit kan zien. Nu heb ik hele basic voorbeelden gepakt, maar om je een idee te geven, mijn personage in de RPG waar ik jaren aan heb geschreven heeft een relatie gehad met een crimineel, heeft een auto achtervolging meegemaakt, is ontvoerd geweest, heeft een relatie gehad met een huisgenoot, een kindje van hem geaborteerd, werd vervolgens onvruchtbaar, werd achterna gezeten door andere criminelen, is neergeschoten, verloor haar geheugen, kreeg een relatie met iemand anders, en verloofde zich uiteindelijk met haar eerste liefde.

Een RPG is echt een ontzettende achtbaan, maar je creëert het helemaal zelf!

Ik hoop heel erg dat dit je heeft geïnspireerd om zelf ook een RPG te beginnen met anderen, en laat het me vooral weten als dat zo is!

Mocht je het lastig vinden de boel op te starten (je moet er immers een forum voor regelen en alle topics beginnen… Misschien wil je ook wat hulp met de eerste delen van het verhaal), dan ben ik er voor je. Uiteraard ben ik er altijd voor vragen, maar wil je liever dat ik het organiseren voor je overneem, dan kan dat ook!

Het RPG pakket

Begin samen met vrienden een schrijf-RPG en huur mij voor twee weken in om te zorgen dat alles soepel van start gaat. 

€99,-

Sanne Hillemans leest

DIENST: HET RPG PAKKET!

 

Met deze dienst zet ik alles voor je klaar en begeleid ik jullie de eerste twee weken om alles goed op te starten. Dit betekent dus dat je zelf je groepje moet vinden, maar als je mij de namen (en emailadressen) geeft, doe ik de rest. Als jullie dit leuk vinden kan ik zelf ook een personage starten, die dan na de eerste twee weken verandert in een bijpersonage.

Omdat ik het zo ontzettend leuk vind om dit voor mensen te doen, houd ik de prijs van deze dienst bewust laag, ook al gaan er veel uren in zitten. Voor slechts 99 euro (exclusief BTW) help ik jouw RPG soepel van start gaan. Met een groepje van vijf man is dit nog geen 20 euro per persoon!

Maak gebruik van het onderstaande contactformulier als je hier gebruik van wilt maken, of als je me een andere vraag wilt stellen.

Meer informatie?