Redactie en proeflezen

Voor alle verhalen die vallen in de categorie ‘romance’ 🥰

Als je besloten hebt dat je verhaal klaar is voor de ogen van andere (kritische) lezers, is het tijd voor een redacteur. Als schrijver wil je natuurlijk alleen je beste werk tonen aan de wereld en daarvoor word ik graag onderdeel van je team.

Ik ga met je aan de slag om te ontdekken wat de sterke punten zijn in je verhaal en aan welke aspecten je wellicht meer aandacht wilt besteden. Zo komt je verhaal beter tot zijn recht en heb je uiteindelijk een goed leesbaar geheel. Ik denk met je mee over de structuur van je verhaal, je personages, de geloofwaardigheid en nog veel meer.

Als redacteur en proeflezer stap ik in de schoenen van de vriendelijke, maar kritische lezer. Ik ga op zoek naar jouw stem en help je deze beter naar voren te brengen.

Als je op deze pagina beland bent, weet je al dat jouw tekst beter uit de verf komt als er een redacteur of proeflezer naar heeft gekeken. Twee paar ogen zien altijd meer dan één. Het blijft spannend om iemand naar je manuscript te laten kijken, maar samen zorgen we ervoor dat het ook leuk wordt!

Ik was blij verrast over hoe fijn Sanne meedacht over plotholes of andere kwesties. In plaats van alleen “dit klopt niet” kwam ze meteen met ideeën over hoe iets anders zou kunnen worden geformuleerd. 

De talloze positieve opmerkingen in de kantlijn maken het een feestje om je feedback door te nemen!

Susan Muskee

Auteur

Van alle redacties die ik heb gehad (en dat zijn er inmiddels al 6) ben jij de meest volledige geweest. Ook al was ik het misschien niet met alle tips eens, ik ben blij dat het wordt benoemd; zowel op taaltechnisch vlak als over de opbouw en inhoud van het verhaal zelf. Het was echt volledig en laat je dieper nadenken over je boek. Daardoor wordt het de best mogelijke versie.

Hannah Hill

Auteur

Sanne Hillemans schrijft en lacht

WAAROM EEN REDACTEUR? 

Je verhaal kan briljant zijn en je kunt supergoed zijn in Nederlands, maar fouten sluipen in elk manuscript. Omdat jij je verhaal voor je ziet in je hoofd en al zo vaak naar dezelfde woorden en zinnen hebt gekeken, ga je lezen wat je weet dat er hoort te staan, in plaats van wat er daadwerkelijk staat. Iedere schrijver heeft een redacteur nodig, omdat een objectieve blik je kan helpen dingen te zien waar je voorheen blind voor was.

Mijn doel is om ervoor te zorgen dat jij leert van de redactie. Dat je ziet welke onvolkomenheden er in je verhaal zijn geslopen en die de volgende keer kunt voorkomen. Zo word je met elk manuscript een betere schrijver!

PROEFLEZEN

Als ik klaar ben met proeflezen heb je een document waarin ik opmerkingen heb geplaatst en een leesrapport met uitgebreide feedback. Ik let onder andere op:

  • Plot en structuur: Kloppen de verhaallijnen? Is alles wat er gebeurt logisch? Heeft elke scène een doel?
  • Personages: Zijn je personages voldoende uitgediept? Hebben ze doelen, verlangens en angsten? Wat maakt ze uniek? Kort gezegd: gaan je lezers geven om deze fictieve mensen?
  • Spanning: Geeft het verhaal lezers het gevoel dat ze willen doorlezen? Blijven er gedurende het verhaal genoeg vragen onbeantwoord? Zijn de verhaallijnen en personages meeslepend?
  • Logica: Is wat er gebeurt logisch en voldoende uitgelegd? Kan iedereen het verhaal volgen? Zijn de gebeurtenissen en personages realistisch? Is er niet té veel toeval? 🙂
  • Leesbaar: Is de tekst foutloos geschreven? Lopen de zinnen lekker? Bij het proeflezen ga ik hierop niet verder in, maar ik kan je wel een indicatie geven van de foutloosheid van het document.

REDACTIE

Alles wat je krijgt bij het proeflezen, krijg je ook bij de redactie.
Maar daarnaast:

  • Spelling: Autocorrectie kan een heleboel doen, maar er zijn ook meer dan genoeg fouten die je tekstverwerker niet voor je gaat corrigeren. Dat doe ik wel.
  • Zinsopbouw: Te lange zinnen hak ik doormidden, een reeks aan korte zinnen voeg ik samen, terwijl ik altijd zorg voor genoeg afwisseling. Ik lees al mijn hele leven en voel het haarfijn aan of een zin lekker loopt of niet.
  • Grammatica: Ik ben de vriendelijke variant van de taalpolitie en zal alles verbeteren wat niet klopt.
  • Interpunctie: Ik zorg ervoor dat de leestekens op de juiste plek staan en dat je nergens een verdwaalde spatie meer zult vinden.
i

Proeflezen

Je ontvangt een volledig leesrapport met opmerkingen over onder andere je structuur, verhaallijnen, personages en spanning.

€100,-
per 10.000 woorden

l

Redactie

Je ontvangt je manuscript retour met op- en aanmerkingen omtrent spelling, grammatica, zinsopbouw en interpunctie. 

€145,-
per 10.000 woorden

Alle prijzen zijn exclusief 21% btw 

Ben je nog niet toe aan een volledige redactie?

Omdat je bijvoorbeeld eerst zelf nog wat wilt schaven of omdat je manuscript nog niet af is? Overweeg dan eens mijn schrijfcheck. 

Ik lees een kort deel van jouw verhaal en geef je op basis daarvan tips en feedback waar je zelf meteen mee verder kunt. 

Schrijfcheck

Ik redigeer een deel van je verhaal en stuur je een rapport met tips, tricks en opmerkingen waar je zelf weer mee verder kunt.

€99,-

Sanne Hillemans schrijft buiten

Samenwerken gaat het beste als we er allebei plezier aan beleven. Daarom begin ik nieuwe samenwerkingen soms met een (gratis) proefredactie, zodat jij kunt zien of mijn stijl bij je past, en ik kan achterhalen of ik de beste redacteur ben voor jouw verhaal.

LET OP!

Het is na de redactie gebruikelijk nog een extra correctieronde te hebben. Na het redigeren is het document meerdere keren aangepast en is een laatste check een goed idee. Hiervoor kun je een corrector inschakelen, of je kunt de verantwoordelijkheid zelf op je nemen.

 

Sanne liet niet alleen grammaticale opmerkingen achter, maar ook de leukste en ontroerendste reacties. Dat maakte het lezen door alle spelfouten veel leuker!

 

– Femke Meijboom

Meer informatie?