Het zijn woorden die ik heel regelmatig tegen mezelf zeg. Woorden die me altijd weer geruststellen en toen ik ze voor het eerst hoorde, viel er een enorme last van mijn schouders. Ik denk dat ze waardevol zijn voor iedereen met een artistiek beroep of überhaupt een creatieve hobby. En ik vind het heel belangrijk om dit besef met anderen te delen.

Niet iedereen is je fan.

 

Subjectief

Schrijven is nu eenmaal een subjectief beroep. Niet iedereen zal je fan zijn en dat moet je ook niet willen. Ieder persoon heeft een andere smaak en op alle creatieve uitingen komen zowel positieve als negatieve reacties.

Ieder persoon leidt zijn of haar eigen leven en we hebben allemaal ons eigen referentiekader, van waaruit we iets in ons opnemen. Dat betekent ook dat je werk op sommige momenten helemaal niets met iemand zal doen terwijl het diegene op een ander moment wellicht had kunnen raken. Het punt waarop je bent in je leven, bepaalt voor een groot deel hoe jij naar een werk kijkt. Persoonlijk lees ik boeken nooit een tweede keer, dus dan draait het allemaal om timing.

 

Kritiek

Natuurlijk, als je heel vaak kritiek krijgt en er zit altijd een soortgelijke boodschap in, is het wellicht eens tijd om daar eens goed naar te kijken. En sluit je ook zeker niet af voor kritiek, want het zorgt vaak voor belangrijke groei. Maar als iemand klaagt over de ongeloofwaardigheid van je hoofdpersonages terwijl een ander zich juist hartstikke goed kon inleven, dan heb je te maken met smaakverschil. En smaak is het begin van alle recensies.

Het is onmogelijk dat de hele wereld je fan wordt. De hele wereld gaat je boeken niet leuk vinden. Niet eens heel Nederland gaat je boeken leuk vinden. Mensen gaan slechte dingen zeggen over je werk en mensen gaan wellicht gemene dingen zeggen over jou als schrijver.

Maar daar staat tegenover dat mensen ook goede dingen gaan zeggen over je werk. Ze zullen lieve dingen doen en je complimenteren. Dat zijn de mensen waar je het voor doet en dat zijn de mensen waar je je op moet richten.

 

Niet iedereen is je fan.

Houd deze geruststellende woorden altijd in gedachten als iemand je kwetst of je werk onderuit probeert te halen. Sta open voor kritiek, luister ernaar en neem het mee. Maar als je je er niet in kan vinden of als het puur gebaseerd is op subjectiviteit, laat het dan los en glimlach.
Want waarom zou je niet glimlachen?