Onlangs ben ik een dagje off the grid gegaan. Mijn social media gebruik heeft altijd al pieken en dalen gekend. Recent merkte ik dat ik in een enorme piek zat (of een dal, net hoe je het bekijkt) en ik wilde het doorbreken.

 

Dagelijks leven

Voor mij is mijn social media gebruik heel erg afhankelijk van waar ik op dat moment in mijn leven ben, en wat ik aan het doen ben. Op dit moment, waarop ik besloot een dag geen social media te gebruiken, zit ik in een fase waarin ik het grootste deel van de dag alleen thuis ben. Ik moet twee studies afronden en leren voor een examen om te mogen beginnen met mijn grote-mensenbaan. En het gebrek aan menselijk contact in de loop van de dag, zorgt er denk ik voor dat ik vaak naar mijn telefoon grijp.

 

Gezelschap

Ik ben niet het type dat op haar telefoon zit in gezelschap en als ik het wel doe om even snel iets op te zoeken wat relevant is voor het gesprek, voel ik me altijd heel crimineel. Mocht ik dringend iemands berichtje moeten beantwoorden, dan leg ik aan mijn gesprekspartner uit waarom ik me zo asociaal gedraag als ik mijn telefoon pak.

Maar als ik alleen ben en geen gezelschap om me heen heb, ben ik een stuk afhankelijker van die telefoon. Ik denk er veel aan en moet constant de neiging onderdrukken om even te kijken of er alweer een bericht of reactie is (ik heb al wel heel lang alle meldingen uitstaan, namelijk).

 

De offline dag

De dag begon heel rustig. Ik leek veel meer tijd te hebben, nu ik geen halfuren (of uren, laten we eerlijk zijn) besteedde op mijn telefoon. Ik deed yoga, nam een uitgebreide douche en begon aan m’n ontbijt.

De dag was ontzettend productief. Ik heb veel dingen van mijn to-do lijst af kunnen strepen en heb vele pagina’s gelezen (zowel voor de studie, als voor mijn plezier). Zonder die constante afleiding, kwam ik veel makkelijker in de flow en dat zorgde ervoor dat ik met grote sprongen vooruit ging.

Ik moet wel eerlijk zeggen dat ik erg vaak aan m’n telefoon heb gedacht en ernaar heb gekeken. Ik vroeg me af of ik niets miste, terwijl ik weet dat zo’n beetje alles wat op je telefoon gebeurt wel een dag kan wachten. Voor dringende zaken blijf ik bereikbaar. Het enige geluid dat ik altijd aan heb staan is dat van een daadwerkelijk telefoontje – maar die krijg ik amper meer.

 

Het vervolg

De ochtend na mijn offline dag stond ik op en met een kopje thee ben ik op de bank gaan zitten om lekker bij te lezen. En ja, er waren veel meldingen en enkele berichten, dus ik beantwoordde alles en las een beetje bij. Ik moet zeggen dat het veel leuker is om af en toe veel meldingen te hebben, dan elke keer maar één – en het is ook nog eens efficiënter voor je tijd.

Ik probeerde daarna nog maar drie keer per dag op mijn telefoon te kijken (werken met strakke regels werkt het beste als je zo’n gedragsverandering wilt doorvoeren), maar ik merk dat het erg moeizaam was. Als ik niet tegen mezelf zeg: gewoon hélemaal niet, ben ik sneller geneigd om vals te spelen en “per ongeluk” even naar Twitter of Facebook te gaan op mijn laptop of telefoon.

Ik ben hier nog m’n weg in aan het vinden, waarin ik het het allerbelangrijkst vind om op een bepaald moment even te kijken en het dan (minstens) een paar uur links te laten liggen. In die tijd kan ik me dan volledig concentreren op andere zaken.

Hoe vind jij je eigen social media/internet gebruik? Ben je tevreden, of zou je iets willen veranderen?