Onlangs heb ik een blog geschreven over het starten van een ontwerpwedstrijd bij 99designs. Dit heb ik ook gebruikt bij het ontwerpen van mijn cover voor Circus Cesaria. In deze blog volgen enkele tips om deze wedstrijd te laten slagen!

 

1. Geef duidelijke instructies

Een groot onderdeel van de wedstrijd is jouw instructie. Als je alleen vertelt waar het boek over gaat en je laat de designers verder helemaal losgaan in hun creatieve proces, dan kun je heel veel verschillende ontwerpen verwachten. Ik was zelf erg specifiek in mijn instructies en alle ontwerpen die daaraan voldeden, hadden meteen en streepje voor. Er zijn ook mensen die het volgens mij niet eens lezen en gewoon maar wat doen, maar er zitten ook echt veel professionals bij.

Als je nog helemaal geen idee hebt wat je wilt, kun je het natuurlijk heel algemeen houden. Wellicht kun je tussendoor de instructies aanpassen aan de hand van de inzendingen. Maar het is (denk ik) iets lastiger samen te weren om een goed resultaat te behalen als je geen idee hebt wat je wilt.

 

2. Geef feedback

Zodra er een nieuw design binnen is, is het verstandig om er meteen feedback op te geven. Wat vind je mooi en niet mooi? Hebben ze zich gehouden aan de instructies? Kunnen ze iets aanpassen, zodat je het mooier vindt? Of kunnen ze maar beter de handdoek in de ring werpen?

 

3. Wees eerlijk

Ik vind het persoonlijk echt belangrijk om eerlijk te zijn bij zo’n wedstrijd. Het is vrij lullig als je een design niet ziet zitten en er toch feedback op blijft geven. Het is tijdverspilling voor de designer, maar ook voor jou. Geef ze één ster, geef aan dat het niet is wat je zoekt, en archiveer het design. Soms doen ze alsnog pogingen om nieuwe designs in te leveren (ik had er één in de wedstrijd die maar niet ophield, terwijl ik al had aangegeven dat het niet was wat ik zocht). Complimenten voor het doorzettingsvermogen, jammer van het bord voor hun kop, maar als je eerlijk bent geweest, ligt het in ieder geval niet aan jou.

 

4. Geef sterren

Een tip die veel verschijnt op het internet is dat je moet beginnen met het geven van weinig sterren. Zodra je iemand vijf sterren geeft, schrikt dat de rest af. Ik had echter een andere ervaring. Al vrij had ik snel een design dat ik fantastisch vond en ik gaf het vijf sterren. Ik wilde de ontwerper laten weten dat hij een hele goede kans had, zodat hij zijn best deed op de verbeteringen. Ergens wilde ik ook mensen afschrikken, want ik vond het moeilijk om uiteindelijk veel designers te moeten afwijzen. Maar uiteindelijk kreeg ik alsnog veel designs binnen, dus ik denk dat dit een beetje afhangt van je wedstrijd. Ik zou zeggen: doe wat goed voelt.

 

5. Garandeer de wedstrijd

Je kunt de wedstrijd vrijblijvend starten. Als er geen ontwerp bij zit waar je verliefd op wordt, kun je de boel gewoon stoppen en je geld terugkrijgen. Echter, het geeft een goed signaal naar de ontwerpers wanneer je de wedstrijdprijs wel garandeert. Ze weten dan immers zeker dat iemand er met het geld vandoor gaat en dus zullen ze beter hun best doen.

Ik zou zelf niet aanraden dit meteen vanaf het begin te doen. Pas als je een paar designs binnen hebt en zeker weet dat de kwaliteit voldoende is, kun je eventueel de wedstrijd garanderen. Pas op: het maakt het misschien wel nog lastiger om een keuze te maken.

 

6. Neem de tijd

Zorg dat je de wedstrijd start op een moment dat je tijd hebt. Het werkt het beste als je in ieder geval een keer per dag de voortgang kunt bekijken – liever vaker. Hoe sneller je feedback geeft, hoe sneller er aanpassingen komen en hoe eerder jij het design van je dromen kunt downloaden.

Als je zelf ook een wedstrijd start, plaats dan even een link in de reacties! We kijken graag mee!