Rondom mijn zesentwintigste verjaardag heb ik deze blog geschreven en ik zie NU PAS dat hij nooit geplaatst is. Daarom, bij deze! 26 vragen aan mezelf.

  1. Wat zijn je bijnamen? Hoe word je het liefst genoemd?

In Nederland noemt iedereen me gewoon Sanne – soms afgekort naar San – maar bij internationale vrienden stel ik me altijd voor als Sunny/Sannie. Het is makkelijker voor hen om de e op die manier uit te spreken en om het woord te onthouden, vanwege de associatie met de zon. En ik word er vrolijk van als ze me zo noemen.

 

2. Welke boeken op je plank smeken erom gelezen te worden?

Allemaal. Ik heb een hele lading boeken in de hoek van mijn kamer liggen (ik heb geen prachtige boekenkast zoals je vaak ziet bij booktubers, maar een rommelige hoek – mijn TBR pile) en ik wil ze allemaal gelezen hebben. Zodra ik ze uit heb, geef ik ze weg, met als doel uiteindelijk geen boeken meer te hebben. Ik lees tegenwoordig namelijk veel liever e-books! Bespaart nog ruimte ook.

 

3. Wat doe je als je ’s nachts niet kunt slapen?

Ja, ik zou willen dat ik dan of heel zen ging mediteren, of op ging staan om productief te zijn, maar dit is iets waar ik echt slecht tegen kan en dat resulteert er vaker in dat ik me toch een beetje lig te ergeren aan mijn onvermogen om te slapen. Maar ik weet ook dat het altijd een reden heeft, want het gebeurt me helemaal niet vaak.

 

4. Wat is het vreemdste dat je geloofde toen je jong was?

Mijn moeder maakte me vroeger wijs dat er hele kleine aapjes in onze tuin leefden – zo groot als de pink van mijn jonge en naïeve zelf – en als we heel hard in de tuin zouden werken, konden we ze zien.

Spoiler alert: dat is nooit gebeurd.

 

5. Doe je wel eens aan random acts of kindness?

Dit probeer ik vaak te doen, altijd op verschillende manieren. Nu ik in Amsterdam woon, spreek ik vaak mensen aan die heel uitgebreid op een kaart aan het kijken zijn, om te vragen of ik ze kan helpen de weg te vinden. Ik heb hierdoor al veel leuke gesprekken gehad! En ze complimenteren me altijd met mijn uitstekende Engels skills, want blijkbaar weet niemand dat wij in Nederland taalbazen zijn.

 

6. Hoe vaak lees je de krant?

Ik lees nooit de krant, ik kijk nooit naar het journaal en doe in het algemeen m’n best om het nieuws niet te volgen. Ik besteed liever geen energie aan zaken die ik niet kan veranderen, waar ik geen invloed op heb. Het nieuws is daar één van.

 

7. Voor welk dier ben je bang?

Ik heb tijdens mijn reis in Zuidoost Azië op twee gelegenheden een slang mogen aanschouwen en beide keren ervoer ik een primitieve vluchtreactie. Dus die kom ik liever nooit meer tegen.

 

8. Vermijd je conflicten of ga je ze aan?

Ik zal eerlijk zeggen dat ik een vermijder ben. Hoewel ik van mening ben dat het beter is om dingen uit te praten, probeer ik eerst altijd zo lang mogelijk om mezelf ergens eerst overheen te zetten. Met veel dingen kan ik dat namelijk vrij makkelijk. In mijn ogen is het niet aan mij om anderen te veranderen, dus kijk ik eerst of ik mijn mindset kan veranderen. Mocht het dan toch tot een confrontatie of conflict komen, ga ik het gesprek aan.

 

9. Wat is het meest recente compliment dat je gekregen hebt?

Iemand gaf aan dat Circus Cesaria op haar wishlist stond om te lezen.

 

10. Waar denk je het meest aan?

Alles wat met schrijven te maken heeft. Voorheen waren dat verhaalideeën, scènes en dialogen, tegenwoordig ben ik ook ontzettend veel bezig met de randzaken omtrent het uitgeven en de marketing.

 

11. Wat is iets waarover je je verbaast?

Ik sta regelmatig versteld van de enorme hoeveelheid mensen die niet doen waar ze gelukkig van worden en die geen enkele moeite doen het meeste uit hun leven te halen. Je hebt er toch echt maar één.

 

12. Heb je liever dat mensen direct zijn of dat ze dingen voorzichtig verwoorden?

Ik zou zeggen, een combinatie van beide. Je kunt prima direct zijn, maar het wel op een vriendelijke manier verwoorden. Ik heb liever niet dat mensen om de zaken heen draaien, maar ik word er ook niet vrolijk van als iets op een botte manier gebracht wordt.

 

13. Waarvoor zou je iemand betalen om het zelf niet meer te hoeven doen?

Schoonmaken, absoluut. Ik heb er een gruwelijke hekel aan en neem het ook niet nauw met de hygiënische standaarden die de gemiddelde Nederlander aanhoudt. Als ik een huis heb waarin ik meer ruimte heb dan één kamer en een baan waarmee ik genoeg geld verdien, is een schoonmaker de eerste die ik inhuur.

 

14. Heb je een slogan?

Ik heb geen vaste slogan, maar ik roep wel vaak variaties van de zin … kun je leren, waarbij het woord op de puntjes eindigt op -eren. Denk: delegeren kun je leren; hydrateren kun je leren; promoveren kun je leren. Rijmen is leuk, haha!

 

15. Hoe reageer jij op mensen die hun geloof en mening luid verkondigen?

Meestal vrij geïnteresseerd. Ik ben altijd benieuwd wat anderen drijft en als ze geloven in dingen, waarom ze daar dan in geloven. Dit soort diepere gesprekken voer ik graag en ik hou ervan om achter de beweegredenen van anderen te komen. Als mensen echter alleen maar luid hun mening verkondigen en geen interesse hebben in wat anderen te zeggen hebben, mijd ik ze liever.

 

16. In welke houding slaap je?

Ik draai in het begin vaak veel, maar slaap doorgaans op mijn zij of op mijn buik.

 

17. Wat is je favoriete stad of dorp?

Moeilijke keuze, maar ik denk toch Pai en Chiang Mai in Thailand. Dat zijn er twee, ik weet het, maar ik kan niet kiezen en ze lijken veel op elkaar. Ik vond het daar echt de hemel. Zon, heerlijk plantaardig eten, alles goedkoop, mensen die glimlachen en onbeperkte vrijheid met scooters.

 

18. Wat zijn drie kwaliteiten van onbekenden die jou kunnen aantrekken?

Ik had laatst een gesprek waarin iemand anders zonder het te weten mijn levensfilosofie opnoemde – dat was vrij magnetisch.

Ik vind ambitie een fijne eigenschap – als mensen doelen stellen en daar naartoe aan het werken zijn. Het zorgt meteen voor gespreksstof en ik ben altijd erg geïnteresseerd in hun verhalen.

Daarnaast ben ik vrijwel meteen geïntrigeerd als mensen iets doen in hun leven dat buiten de begane paden gaat.

 

19. Hoe heeft de geboortevolgorde van jou en je broers/zussen je beïnvloedt?

Ik heb wel eens ergens gelezen dat het tweede kind vaak creatiever is dan het eerste kind. Als dit waar is, heb ik al mijn talent te danken aan mijn grote broer.

 

20. Geloof je dat mensen sommige dingen beter niet kunnen weten?

Ja, eigenlijk wel. Niet iedereen hoeft zich met alles te bemoeien en sommige dingen kunnen alleen maar een negatieve uitkomst hebben als ze uitgesproken worden. Maar het hangt natuurlijk volledig van de situatie af.

 

21. Wat is in jouw ogen onvergeeflijk?

Dat vind ik een vrij lastige vraag. Er is mij nog nooit echt onrecht aangedaan dat ik heb moeten vergeven en er is me ook nog nooit om vergiffenis gevraagd.

Ik heb wel heel snel medelijden met anderen – als bad guys in films of series of boeken uiteindelijk in de gevangenis belangen en daar vervolgens zielig zijn, kan ik er al medelijden mee hebben. Ik denk daarom dat ik wellicht snel zou kunnen vergeven, maar iemand opnieuw uitnodigen in mijn leven is een stap verder, één die ik wellicht niet zou zetten.

 

22. Heb je jezelf vergeven voor fouten uit het verleden?

Nee. Maar dat komt vooral omdat ik geen enkele fout kan bedenken. Alles wat ik in het verleden heb gedaan, heeft me gebracht tot waar ik nu ben. Iedereen bewandelt lekker z’n eigen pad, maar ik zie dat niet als goed of fout.

 

23. Wat is het beste nieuws dat je ooit ontvangen hebt?

Ik kan oprecht geen best nieuws bedenken. Ik ben altijd blij als ik iets bereik of krijg wat ik wil, maar heb geen ultiem hoogtepunt bij deze vraag.

 

24. Hoe moeilijk is het voor jou om eerlijk te zijn en zo mensen te kwetsen/boos te maken?

Als ik weet dat mijn eerlijkheid diegene gaat kwetsen, dan heb ik daar vrij veel moeite mee. Maar ik denk ook dat als je dingen juist verwoordt, de reactie van de ander meer iets over hen zegt dan over jou. Het enige wat je hebt is je eigen eerlijkheid.

 

25. Wanneer had je meteen een klik met iemand die je ontmoette? Waarom?

De eerste die in me opkomt was met Simone van The Black Sheep Indie. We hebben de hele tijd non-stop gepraat en vlogen van onderwerp naar onderwerp omdat we zoveel te bespreken hadden. De hele dag was een upward spiral van energie en enthousiasme en positiviteit en dat vond ik heel waardevol.

 

26. Wanneer zing je?

Op momenten waarvan ik zeker weet dat ik alleen ben. Maar dan wel vrij veel. En ik dans er graag bij.